Google Ads Önceden Tanımlanmış Raporlar: Ücretli ve Organik

İlknur BAŞ
4 min readNov 17, 2019

--

Google arama ağı reklamlarının organik trafiğin önüne geçip geçmediği reklamverenler için hep bir endişe konusudur. Özellikle marka kelimelerinde bu durum bir strateji gerektirir. Marka bilinirliğini artırmak için çalışmalar yapan bir işletme dijitalde bundan yeterince faydalanamıyor olabilir. Özellikle arama ağı reklamlarında organik sonuçlardan gelecek tıklamaların önünü reklamlarla kesiyor olabilir. Örneklerimi araba kiralama şirketlerinden seçtim.

Görsellere geçmeden önce şunu hatırlatmakta fayda var. Her Google aramasında aşağıdaki sonuçlarla karşılaşmayabiliriz. Bu görseller sadece o aramalara özgü.

hertz google araması
“hertz” Google araması
garenta google araması
“garenta” Google araması

İlk görselde “Hertz” aramasında reklam çıkmıyor. Biliyoruz ki Google arama sonuçlarında ilk içeriğin tıklama oranı altındaki içeriklere göre çok yüksek. Bu aramada “Hertz” muhtemelen organik trafikle ücretsiz bir tıklama alacak.

İkinci görselde ise Google organik arama sonuçlarının üstünde “Garenta” arama ağı reklamı var. Bu durumda “Garenta” kendi marka kelimesinin aramasında büyük ihtimalle ücretli bir tıklama alacak. Reklamın hemen altında ise “Garenta” organik sonucu var. Reklamın olmadığı durumda organikten bir tıklama gelecek.

“Garenta”nın durumunda reklamdan gelen tıklamanın marjinal maliyeti anahtar kelimenin tıklama başına maliyetinden daha yüksek, çünkü ücretsiz gelebilecek bir tıklamanın önüne geçiyor. Burada reklamların gerçek maliyetini ve reklamlardan gelen tıklamaların (özellikle marka kelimelerinde) organikten gelenlerin ne kadar önüne geçtiğini analiz edebileceğimiz bir önceden tanımlanmış Google Ads raporu var: Ücretli ve Organik.

Rapora panelden şu şekilde ulaşabilirsiniz:

Raporlar > Önceden tanımlanmış raporlar (Boyutlar) > Temel > Ücretli ve Organik

raporlardan önceden tanımlanmış raporlar boyutlar
Raporlar > Önceden tanımlanmış raporlar (Boyutlar)
temelden ücretli ve organik
Temel > Ücretli ve Organik

Burada raporla ilgili ayrıntılara geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Bu raporu görüntüleyebilmek için Google Ads hesabınızla Google Search Console hesabınızın bağlantılı olması lazım. Bunun nasıl yapılacağı ve rapor hakkındaki ayrıtılar için Google dökümanı var. Google Search Console bağlantısı yapıldıktan sonra raporda arama terimlerinin listesini göreceksiniz. Panelden tanıdık olduğumuz kampanya, reklam grubu, tıklamalar, gösterim sayısı, tıklama oranı, ortalama TBM ve maliyet metriklerinin yanında organik aramalarla ilgili olan yeni metrikleri göreceksiniz. Bu yeni metriklerin açıklamalarını dökümandan ayrıntılı okuyabilirsiniz. Özetlemek gerekirse:

· Organik Girişler: O aramada listelenen sitenize ait sayfaların sayısı. Özellikle çok fazla açılış sayfanız varsa burada giriş sayısını oldukça fazla olur.

· Organik Tıklamalar: Organik arama sonuçlarından gelen tıklamalar.

· Organik Sorgular: Web aramaları. Bu metrik altında anahtar kelimenizin Google aramalarında ne kadar popüler olduğuna bakabilir, arama terimlerini popülerliğine göre sıralayabilirsiniz.

· Organik Tıklamalar/Sorgu: Organik sonuçların tıklanma oranı.

· Organik Girişler/Sorgu: Bir web araması başına listelenen sayfalarınızın sayısı.

· Organik Ortalama Konum: Organik sonuç listesindeki ortalama konumunuz.

· Birleşik Tıklamalar: Organik sonuçlardan ve reklamlardan gelen tıklamalarınızın toplamı.

· Birleşik Sorgular: Toplamda aldığınız gösterim sayısı.

· Birleşik Tıklamalar/Sorgu: Toplam tıklama oranı.

Bu raporda dikkat etmeye değer birkaç nokta var:

· Hangi aramalarda sadece organik sonuçlarda listelendiğinize bakabilirsiniz. Sizin anahtar kelime olarak eklemediğiniz ama kullanıcıların sizi bulmak için kullandığı aramaları görebilirsiniz. Bu aramalar sizin için potansiyel anahtar kelimelerinizi oluşturur. Bu arama terimlerini kendi içlerinde Organik Tıklamalar/Sorgu metriğine göre önceliklendirebilirsiniz. Sizin reklam vermediğiniz ama organik sonuçlardan çok yüksek bir tıklama oranı ile trafik çeken arama terimleri tabii ki daha önemli olacaktır.

· Bu arama terimleri kullanıcıların sitenizde ne bulmak istediğiyle de ilgili olabilir. Her zaman reklam vermek isteyeceğiniz anahtar kelimeleri göstermez. Görece uzun olan arama terimleri kullanıcıların ne bulmayı bekledikleri konusunda daha fazla ipucu verir. Örneğin Enuygun için düşündüğümüzde bu raporda “uçak bileti” arama teriminin yanında “çocukla uçmak için gereken belgeler” aramasını da görebilirsiniz. Bunlar da size kullanıcılarınıza yardımcı olmak için sitenize yapabileceğiniz eklemeleri gösterir.

· Anahtar kelimelerinizin tıklama başına maliyetini değiştirdiğinizde sizin toplam trafiğinize ne kadar etkisi olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, TBM’yi düşürdüğünüzde (marka bilinirliğiniz yüksekse) organik tıklama oranınız artabilir. Böylece toplamda aynı trafiği daha ucuza sağlayabilirsiniz. Tam tersi de olabilir tabii. TBM’yi düşürdüğünüzde organik tıklama oranında bir artış görmüyorsanız (marka bilinirliğiniz düşükse) sitenizde bir trafik kaybı olacaktır.

Bu raporu zaman zaman kontrol etmekte fayda var. Ama sadece bu raporu kontrol etmeyip bu metrikleri başka raporlarla birleştirmek de isteyebilirsiniz. Yeni oluşturacağınız bir özel rapor altında “Birleştirilmiş reklam istatistikleri ve organik istatistikler” başlığı altında bu metrikleri bulabilirsiniz. Örneğin bu metriklerin bazılarını kampanya düzeyinde incelemek isterseniz yeni bir özel raporda bunu yapmak mümkün.

Umarım bu raporu inceleyip Google hesabınız için olumlu çıkarımlar yapabilirsiniz. Sonrasında raporla ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kaynak: https://support.google.com/google-ads/answer/3097241

--

--